Authenticiteit in Yoga

yoga-authenticity

Authenticiteit in Yoga: Verbinden met je Ware Zelf en de Wereld

In onze snel veranderende wereld is het concept van authenticiteit in yoga relevanter dan ooit. Deze zondag duiken we in onze hatha en yin yogalessen dieper in wat authenticiteit betekent – een thema dat zowel persoonlijk als universeel is, en dat raakt aan de kern van onze yoga-praktijk.

Wat Betekent Authenticiteit in Yoga?

Authenticiteit in yoga gaat over het vinden van je ware zelf, voorbij de dagelijkse rollen die we spelen. Het is een reis naar binnen, waar we door meditatie en asana’s de lagen van illusie die ons van onze ware aard scheiden, proberen te doorbreken.

De verhalen uit de yoga-mythologie, zoals die van Krishna en Arjuna in de Bhagavad Gita, leren ons over het belang van zelfinzicht en het volgen van ons eigen pad. Deze eeuwenoude verhalen moedigen ons aan om onze eigen strijd te erkennen en authentiek te leven.

In het hedendaagse leven, waarin we vaak worden beïnvloed door sociale media en externe verwachtingen, biedt yoga een tegenwicht. Het leert ons om te luisteren naar ons lichaam en trouw te blijven aan onze innerlijke waarden.

De Rol van Onderzoek

In de verkenning van authenticiteit binnen yoga, verwijst het inzichtvolle werk “Studies on the Social Construction of Identity and Authenticity” (Routledge, ISBN 9780429027987) naar de complexe sociale dynamieken die onze persoonlijke zoektocht naar authenticiteit beïnvloeden. Dit boek verrijkt ons begrip door aan te tonen dat authenticiteit niet alleen een innerlijke staat is, maar ook gevormd wordt door onze interacties en de culturele normen om ons heen. Dit perspectief nodigt ons uit om te reflecteren op hoe onze yogapraktijk en de waarden die we daarbinnen nastreven, niet alleen persoonlijk zijn maar ook diep verweven met de gemeenschap en maatschappij. Het onderstreept het belang van een bewuste benadering van yoga, waarin we streven naar een balans tussen persoonlijke authenticiteit en ons begrip van de bredere sociale context, waardoor onze praktijk een rijkere en meer genuanceerde ervaring wordt.

Hatha en yin

Begrijpend dat authenticiteit in yoga zowel over ons binnenste gaat als over de wereld om ons heen, zoals “Studies on the Social Construction of Identity and Authenticity” ons laat zien, kunnen we onze hatha en yin yogalessen anders gaan bekijken. Hatha yoga helpt ons om via bewegingen en ademhalen ons lichaam te eren, alsof het een heilige plek is. Yin yoga daagt ons uit om stil te zijn en diep naar binnen te kijken, terwijl we nadenken over hoe onze omgeving en de mensen om ons heen ons beïnvloeden. Door hatha en yin yoga te combineren, krijgen we een unieke mix die ons helpt om echt authentiek te zijn, in lijn met onszelf en hoe we passen in de wereld. Dit helpt ons niet alleen om op de yogamat trouw aan onszelf te zijn, maar ook in het dagelijks leven.

Ik nodig je van harte uit om deze zondag met me mee te doen en samen het pad van authenticiteit in hatha en yin yoga te verkennen. Het is een kans om de oude wijsheid van yoga te verbinden met ons leven vandaag de dag, en om een diepere verbinding met onszelf en de wereld om ons heen te ervaren.

Op zondagochtend ben ik te vinden bij Basecamp Fitness in Rijen, en op zondagavond bij You Are The Buddha Yoga Academy in Breda. Daar bied ik, aansluitend op de Hatha les, een speciaal aangepaste Yin yoga les aan zodat er een geheel ontstaat voor een mooie zondagavond vol yoga.

Voor een compleet overzicht van al mijn lessen, klik hier.

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *